Att måla och om färger

Posted on 24 november 2014

När du går in i färgbutiken för att välja ut en lämplig kulör till ett målningsobjekt, upptäcker du vilken mängd nyanser det finns. Det går alltså inte att endast beställa en mörkt grön, ljust lila eller en gråblå färg. Färgkartan i butiken består ofta av flera hundra till över tusen olika nyanser. För att det ska vara enklare att utkristallisera en önskad kulör använder man färgtoncirkeln. Om man liknar cirkeln vid en klocka är grundfärgerna placerade efter följande princip: kl 12 = gult, kl 3 = rött, kl 6 = blått och kl 9 = grönt. Utifrån detta system kan man få fram blandfärgerna genom att blanda de intilliggande grundfärgerna med varandra.

fargtoncirkel

Det finns brytningsfärger på tub, som pulver och i flaska. Eftersom det är enklast att arbeta med dessa starkt koncentrerade färger i droppflaska övergår fabrikanterna alltmer till denna typ. Det finns brytningsfärger i kulörerna svart, röd, grön, blå, gul, oxidröd, oxidgul och grön umbra. Du kan behöva mer än en brytningskulör för att få fram önskad färgnyans. För att du ska få en målningsyta som är jämn i kulören, är det viktigt att du rör mycket noga. Använd gärna en s k ballongvisp eller en rörpinne perforerad med hål. Då blandas färgen mera effektivt.

Färgtoncirkeln är alltså grundstommen till den nyansrikedom som finns på en färgkarta. Detta stora urval får man sedan fram genom att blanda olika mängd vitt och/eller svart i en kulör. Hur mycket man blandar i beror på hur ljus eller mörk nyans man vill ha. För det mesta beställer man kulör och nyans i butiken där man snabbt och träffsäkert blandar utifrån bestämda recept. Man använder en svagt pigmenterad och därför inte täckande grundfärg som stomme och tillsätter exakt rätt mängd pigment med hjälp av en särskild doseringsmaskin. Färgburkarna skakas sedan kraftigt och kontrolleras innan du får dem med dig. Valet av nyans kan ta lång tid, men tillblandningen tar endast några minuter.

(Visited 283 times, 1 visits today)

No responses yet. You could be the first!

Leave a Response

Recent Posts

Tag Cloud

blommor bryta färg bygga dator problem ferratum förger golv grundfärger halogen hus och hem inreda inspiration it jobba jul kreta lampa led ledigt låna pengar måla möbelsnickeri möbler offert personligt projekt påsk renivera renovera renoverings råd resa råd semester slipa snickra sol spanien support tips topplistor trädäck undersökningar villaägarna värme värmegolv

Meta

shetlandost.se is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © shetlandost.se