Om att dra el

Posted on 28 januari 2015

Skulle vilja ha några extra uttag i ett rum och eventuellt sätta spottar i taket istället för att ha vanliga lampor. Så nu när jag googlade runt för att se priser för att få detta gjort. Då hittade jag en massa artiklar om vad som har hänt när folk har gett sig på att göra detta själva istället för att anlita en auktoriserad elektriker.

Visst att man vill komma undan så billigt som möjligt när man renoverar, men man får ju inte vara dumsnål för det. Det finns massvis med bilder som visar hur uttag fattat eld och i vissa fall har det gått så illa att hela huset har totalförstörts. Om detta skulle inträffa så får man ju helt klart ”kalla handen” av försäkringsbolagen.

Så jag tänkte jag kanske kan bidra med en bra lista jag hittade på vad man får göra och inte får göra själv när det gäller el. Jag vill också uppmana till att ta in professionella hantverkare istället för ”en kompis” eller ”en kompis kompis”. Det är bättre att ha svart på vitt att man har anlitat folk med bra kompetens.

Det här får du göra själv:
– Byta proppar – sätt i den nya proppen i propphuven, inte direkt i proppskåpet, innan du skruvar tillbaka den.

– Byta glödlampor – var noga med att inte använda högre effekt än vad som anges. Ha inte textilier för nära en het glödlampa, särskilt viktigt med halogenlampor som kan blir väldigt heta, upp till 250 grader.

– Montera stickproppar, sladduttag och sladdströmbrytare – är du det minsta osäker, köp färdigmonterat eller kontakta en fackman.

– Byta ojordat vägguttag – under förutsättning att du är helt säker på vad du gör.

– Byta ett jordat vägguttag – under förutsättning att du är helt säker på vad du gör. Elsäkerhetsverket rekommenderar att man anlitar en fackman eftersom en felaktig koppling kan innebära livsfara.

– Byta strömbrytare – enkla strömbrytare med två ledare kan du byta själv. Är det fler ledare anslutna kräver det särskilda kunskaper som bara en fackman har.

– Installera, ändra eller reparera en anläggning med högst 50 V spänning, till exempel badrumsarmatur, julgransbelysning. Däremot spotlights och halogenlampor bör installeras av en fackman på grund av brandrisken.

Det här får du inte göra:
– Byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat. Ska du byta ut ojordade vägguttag mot jordade i ett rum måste du anlita en fackman.

– Byta en vanlig strömbrytare till en dimmer.

– Installera värmekabel eller värmefolie till golvvärme.

El

(Visited 98 times, 1 visits today)

No responses yet. You could be the first!

Leave a Response

Recent Posts

Tag Cloud

blommor bryta färg bygga dator problem ferratum förger golv grundfärger halogen hus och hem inreda inspiration it jobba jul kreta lampa led ledigt låna pengar måla möbelsnickeri möbler offert personligt projekt påsk renivera renovera renoverings råd resa råd semester slipa snickra sol spanien support tips topplistor trädäck undersökningar villaägarna värme värmegolv

Meta

shetlandost.se is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © shetlandost.se